Valitsemalla "Kyllä, poistun Amgen.fi:stä" -vaihtoehdon ymmärrät, että olet jättämässä Amgen.fi-yhtiön virallisen sivuston ja että sinut ohjataan toiselle internet-sivustolle, joka kuuluu kolmansille osapuolille. Amgen Finland ei ole vastuussa kyseisen sivuston sisällöstä tai mielipiteistä eikä anna mitään vakuutuksia sellaisen sisällön tai sen tarkkuuden suhteen. Valitsemalla tämän vaihtoehdon ja siirtyessäsi linkitettyihin kolmannen osapuolen sivustoihin ymmärrät, että teet niin omalla vastuullasi.
Sinut ohjattava verkkosivusto voi olla suunniteltu yksinomaan tietyn maan tai tiettyjen maiden asukkaille, kuten kyseisellä verkkosivustolla mainostetaan. Tämän seurauksena sinut ohjattavalla verkkosivustolla voi olla tietoa lääketuotteista tai käyttöaiheista, jotka eivät ole hyväksyttyjä Amgen Finlandissa. Jos asut muussa maassa kuin mihin kyseinen verkkosivusto on suunnattu, otathan yhteyttä paikalliseen Amgen- edustajaasi saadaksesi oikeat tiedot tuotteista asuinmaassasi.
Sydäninfarktin sairastanut kertoo kokemuksistaan
Mulla ei oikein ole muistikuvaa.
Oon konkreettisesti tässä kiikussa istunutta ja taju lähtenyt tässä.
Seuraava muistikuva on, kun on hirveä härdelli ympärille ja olen sairaalassa.
Todennäköisesti sairaalassa.
Siinä sitten hoitohenkilökunta rauhoitteli, että ei mitään hätää, että olet hyvässä
hoidossa.
Sinulle on tullut infarkti.
Sinulle tehdään nyt pallolaajennus.
Kyllä nyt tämä olotila on todella todella hyvä. Voisi sanoa, että entisessä elämässä
olen takaisin.
Toki semmoisia ajatuksia on tullut nyt, että elämä ennen maaliskuun 21. päivä ennen
ja jälkeen.
Näitä muistelee, että oliko se ennen sitä tapahtumaa. Siitä on vähän niinku tullut
semmoinen uusi syntymäpäivä.
Kyllähän tämä tähän parisuhteeseen on vaikuttanut. Monella tavalla positiivisestikin,
kun on 40 vuotta yhteistä elämää, niin se on sitä arkipäivää.
Ei sitä niin tarkasti huomioi sitä. Se on itsestään selvyys, että se puoliso on siinä.
Mutta nyt kun tämmöinen tilanne sattui, niin kyllähän se on tuonut sitä tilannetta
erillä tavalla, että ei se niin itsestään selvää ole, että se puoliso on siinä vierellä.
Niinkuin mä oon sanonutkin, että mulla on hengenpelastaja vierellä.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat WHO:n mukaan yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti, ja Suomessa kuolee päivittäin yli 50 ihmistä näihin sairauksiin.1,2 Kohonnut LDL-kolesteroli on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä, joihin voidaan hoidoilla vaikuttaa.3
Suomalaistutkimuksen mukaan yli 40 % sydän- ja verisuonitapahtuman saaneista potilaista sai uuden tapahtuman viiden vuoden seurantajakson aikana.4 Valtimotautia sairastavalle yksi tärkeä tapa vähentää uusintatapahtuman riskiä on saavuttaa pysyvästi alle 1,4 mmol/l LDL-kolesteroliarvo.3
Amgenin bioteknologiset innovaatiot on suunniteltu auttamaan hoitotavoitteiden saavuttamisessa. Teemme lujasti töitä sen eteen, että sydän- ja verisuonitauteja sairastavien potilaiden on mahdollista saavuttaa tavoitellut LDL-kolesteroliarvot ja siten ehkäistä uusia sydänkohtauksia ja aivohalvauksia.
Valtimotaudin hoidossa keskeistä on saavuttaa lääkärin ohjeistama LDL-kolesterolitaso, välttää tupakointia ja noudattaa terveellisiä elämäntapoja.
Aiempi sydäninfarkti tai aivohalvaus lisää uusien tapahtumien riskiä merkittävästi.
Jos sinulla on ollut jo sydän- tai aivoinfarkti, luku 1,4 on elintärkeä sinulle. Yksi tärkeä keino uuden infarktin riskin vähentämiseksi on pitää LDL-kolesteroliarvo alle 1,4 mmol/l yhdessä muiden elintapamuutosten kanssa.
Valtimotaudissa verisuonten seinämiin kertyy ahtauttavia plakkeja. Sepelvaltimotauti voi aiheuttaa sydäninfarktin, kun taas aivo- ja kaulavaltimoihin kehittyvä valtimotauti voi aiheuttaa ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA) tai aivoinfarktin. Alaraajojen valtimoiden ahtautuminen aiheuttaa rasituksessa pohjekipua eli niin kutsutun katkokävelyoireen.5
Valtimotaudin riskitekijöitä ovat erityisesti korkea LDL-kolesterolipitoisuus, korkea verenpaine, diabetes, tupakointi, vähäinen liikunta ja ylipaino.5 Näistä moniin voidaan vaikuttaa elintavoilla: terveyttä edistävä ravinto, tupakoimattomuus, säännöllinen liikunta ja painonhallinta ovat keskeisessä roolissa.3 Lisäksi riittävä lepo ja uni sekä liiallisen stressin välttäminen osaltaan vähentävät valtimotautiriskiä.
Kolesteroli on elimistölle tärkeä rasva-aine. Kolesterolin liian suuri määrä verenkierrossa on kuitenkin haitallista: liiallinen kolesteroli kulkeutuu LDL-hiukkasten kuljettamana valtimoiden seinämiin ja käynnistää valtimoita ahtauttavan tulehduksen. 5 Veren suuri LDL-kolesterolipitoisuus on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Valtimotautia sairastaville potilaille suositellaan LDL-kolesterolitasoksi alle 1,4 mmol/l, ellei lääkäri ole erikseen asettanut yksilöllistä tavoitetta.3
1. World Heart Report, World Heart Federation, 2023 (world-heart-federation.org/wp-content/uploads/World-Heart-Report-2023.pdf)
2. Tilastokeskus, kuolemansyytilasto, 2021
3. Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 17.10.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi.
4. Toppila I et al. Clin Cardiol. 2022;45(4):342–351.
5. Valtimotauti (ateroskleroosi). Lääkärikirja Duodecim 30.3.2023 (viitattu 19.10.2023).
1. Valtimotauti (ateroskleroosi). Lääkärikirja Duodecim 30.3.2023 (viitattu 19.10.2023).
2. Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 17.10.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi.
1. Toppila I et al. Clin Cardiol. 2022;45(4):342–351.