Sydän ja verisuonitaudit ovat edelleen yksi yleisimmistä kuolinsyistä ja lähes joka toinen kuolema Euroopassa liittyy näihin sairauksiin. Sydän- ja verisuonitapahtumien tai kuoleman riski on erityisen korkea sellaisilla potilailla, joilla on jo aiemmin ollut vähintään yksi valtimotautitapahtuma.
Suomalaisessa retrospektiivisessä rekisteritutkimuksessa selvitettiin uusintatapahtumien riskiä tarkemmin. Aineistona käytettiin kolmen yliopistosairaalan tietoaltaisiin tallennettua potilasrekisteritietoa.
Rekisteristä tunnistettiin ne potilaat, joilla oli tarkastelujakson aikana ensimmäinen valtimotautitapahtuma.
Tapahtumiksi määriteltiin aivoinfarkti, ohimenevä iskeeminen kohtaus eli TIA, sydäninfarkti ja epästabiili angina pectoris.
Lopulliseen tutkimusjoukkoon sisältyi yli neljäkymmentäkahdeksantuhatta potilasta.
Potilaiden mediaani-ikä oli seitsemänkymmentäkaksi vuotta ja potilaista hieman yli puolet oli miehiä.
Noin kuudellakymmenellä prosentilla potilaista ensimmäinen valtimotautitapahtuma oli aivoperäinen ja neljälläkymmenellä prosentilla sydänperäinen.
Potilaiden mahdollisia uusintatapahtumia selvitettiin rekisteristä tarkastelujakson loppuun saakka. Keskimääräinen seurantaaika oli 2,2 vuotta.
Tulokset osoittivat, että uusintatapahtuman riski oli korkein ensimmäisen puolen vuoden aikana ensimmäisestä tapahtumasta. Tämän jälkeen uusintatapahtumien esiintymistiheys vakiintui.
Tarkastelujakson aikana lähes neljäkymmentäkaksi prosenttia potilaista sai uusintatapahtuman. Uusintatapahtumista noin kuusi kymmenestä oli kuolemia ja loput uusia ei-fataaleja valtimotautitapahtumia.
Uusi ei-fataali valtimotautitapahtuma oli yleisimmin samantyyppinen kuin ensimmäinen tapahtuma. Aivotapahtumia seurasivat uudet aivotapahtumat ja sydäntapahtumat johtivat uusiin sydäntapahtumiin.
Uuden ei-fataalin valtimotautitapahtuman saaneista potilaista yli viidesosa kuoli myöhemmin tarkastelujakson aikana.
Potilaiden taustatekijät vaikuttivat riskiin saada uusintatapahtuma.
Riskiä lisäsivät korkeampi ikä, diabetes ja korkea verenpaine.
Kuolemanriskiä ensimmäisen tapahtuman jälkeen nostivat miessukupuoli, diabetes ja korkeampi ikä. TIA tai epästabiili angina pectoris ensimmäisenä tapahtumana olivat yhteydessä pienempään kuoleman riskiin aivo- tai sydäninfarktiin verrattuna.
Jokainen uusi valtimotautitapahtuma lisäsi seuraavien valtimotautitapahtumien tai kuoleman riskiä entisestään.
Tämä suomalainen rekisteritutkimus vahvisti näyttöä sydän- ja verisuonitautipotilaiden suuresta uusintatapahtumien riskistä. Tulokset korostavat varhaisen ja tehokkaan sekundaariprevention tärkeyttä sekä aktiivista puuttumista tunnettuihin riskitekijöihin tässä potilasryhmässä.